الجمعة، 13 أكتوبر 2023

filistinde acik senaryolar

Filistin'de açık senaryolar

 Askeri çatışmanın Filistin içinden diğer bölgelere sıçraması ihtimali mümkün olup, bu çatışma İran İslam Cumhuriyeti'nin uzantısı olan Suriye ve Lübnan'la savaş yaratmak amacıyla istismar edilebilir. Rusya, Çin ve diğer ülkelerin katıldığı dünyada hassas bir aşamada “kartopu” gibi BRICS “yeni uluslararası kutuplar”

 Federal Rusya Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti ile ittifak halinde olması ve aynı zamanda iki milyondan fazla Rus Yahudisinin varlığı nedeniyle Siyonist oluşumla “ilişkileri” olması nedeniyle uluslararası ilişkilerinde benzersiz bir konuma sahiptir. Filistin'de ve ayrıca bazı Rus devlet kurumlarında Siyonist oluşuma desteğin varlığı, ki bunlar da Arap meselelerini destekleyen çok sayıda başka kişi var, ancak genel olarak Rusya Cumhuriyeti'nin de bir askeri savaşı olduğunu bilmeliyiz. Ukrayna lokasyonunda yaşadığı kapsamlı bir uluslararası çatışmayı sürdürüyor.

 Her halükarda bu konuda karar Rusya'nın ulusal çıkarınadır, ancak Siyonistlerin işgal altındaki Filistin'deki sivillere karşı, Kudüs sel operasyonundaki aşağılamalarına ve stratejik yenilgilerine misilleme olarak yürüttükleri cani savaşta, "açık" meselesi var. Özellikle Siyonist sorunlar olduğu için beklenmeyeni beklemek. Bir kara savaşına ve Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına yer değiştirmesine yol açabilecek derin "iç" çatışmalar, askeri amaçlarla değil, daha ziyade İsrail'in iç Siyonist sorununu aktarmak için. Çoğu gözlemcinin beklediği gibi, Siyonist oluşumun Başbakanı Netanyahu'nun dokunulmazlığını kaybettikten sonra hapse atılacağı tehditleri.

 Peki Filistin'e komşu bölgesel güçlerin durumu ne olacak?  Tepkileri ne olacak?  İran İslam Cumhuriyeti askeri açıdan hedef alınırsa ne yapacak?  Bunların hepsi olası senaryolar mı?  Daha da tehlikeli olan şu büyük sorudur: "Siyonist varlık, Mescid-i Aksa'yı yıkmak için olup biten her şeyden, Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı inşa etme ve Kudüs şehrini Yahudileştirme konusundaki dini saçmalıklarını hayata geçirmek için faydalanacak mı? Arapların ve diğer İslam ülkelerinin tepkileri ne olacak?”

 Batı'da Filistinlilere karşı propaganda gürültüsüne ve oradaki medyada olup bitenlerin gerçekliğinin tahrif edilmesine rağmen, Batı'nın işgal altındaki Filistin'de meseleleri askeri açıdan sakinleştirmeye yönelik bir niyetinin olduğuna inanıyorum çünkü "Batı" hareket ederken bir yandan da hareket ediyor. Genel gerçeklikte ortaya çıkan tüm askeri sorunlar ve ekonomik zorluklarla birlikte Ukrayna bataklığında boğulma. Batılı hükümet ve popüler, ancak Siyonist oluşum içinde kişisel, partizan veya dini gündemleri özel olarak uygulamak isteyen birden fazla iç hattın olduğu açıktır. Teşkilatın karar alma merkezinde yer alan bu hatların her birine, her hattın gündemini hayata geçirmek için Batı'daki medyanın gürültüsünden yararlanmak istiyor, bunlar iç Siyonist çizgilerdir.

 Ne yazık ki Araplar dağınık durumdalar ve kapsamlı bir birlik ve beraberlik içinde yaşamıyorlar ve askeri, güvenlik, istihbarat ve ekonomik koordinasyon onları kendi çıkarlarına yönelik özel bir ulusal projeyle büyük bir uluslararası “kutup” haline getiriyor. Özellikle Gazze'deki savaşın bir geçiş dönemi bağlamına girmesi nedeniyle “dağılmış” Araplar hakkında, uluslararası çok kutupluluğun gücü artıyor, tek kutuplu dünya ise geriliyor.

 Dr.Adel Reda

 Dahiliye, Endokrinoloji ve Diyabet Danışmanı Hekim
 Arap ve İslam meseleleri üzerine yazan Kuveytli bir yazar

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق